Akoestiek op de werkvloer

Akoestiek op de werkvloer

De Volkskrant heeft in 2016 onderzoek gedaan naar de grootste kantoorergernissen. Een aanzienlijk deel hiervan is terug te voeren op slechte akoestiek. Gesprekken van collega’s, telefoons die rinkelen, een radio die aan staat, het geratel en gepiep van een printer. Allemaal geluiden die niet alleen ergernis opwekken, maar ook de productiviteit van een werknemer schaden.

De akoestiek in kantoor is een belangrijk aspect van een comfortabele werkomgeving. De huidige tendens van het werken in kantoortuinen alsmede recent gebouwde kantoren waar gebruik is gemaakt van harde materialen zijn debet aan een slechte akoestiek.

Dit kan nare gevolgen met zich meebrengen, te denken valt aan concentratieverlies, vermoeidheid, hoofdpijn, stress, verminderde prestaties en een verhoogd ziekteverzuim.

Het is van belang om eerst vast te stellen wat de voornaamste geluidsbron is om zo de juiste oplossing te kiezen. Dit kan worden gedaan door middel van een nagalmmeting. Hier kan exact bepaald worden wat de huidige situatie is en hoe de akoestiek verbeterd kan worden.

Gelukkig zijn er vele mogelijkheden om de akoestiek binnen een kantoor te verbeteren.

Scheidingswanden

Worden deze al regelmatig ingezet om bijvoorbeeld het gebruik van het kantooroppervlak te optimaliseren en diverse werkplekken te creëren, het is ook de mogelijkheid bij uitstek om de akoestiek te verbeteren. Door te werken met geluidsabsorberend materiaal of door het plaatsen van scheidingsdoeken met geluiddempend effect bijvoorbeeld.

Akoestische wanddoeken

Wanddoeken met akoestisch schuim kunnen geluiden absorberen, dempen of maskeren. Naast het feit dat dit een goede oplossing biedt bij problemen qua akoestiek, kunnen ze ook worden gebruikt om de kantooromgeving de juiste stijl te geven.

Vloerbedekking

De tijd van projecttapijten en tapijttegels is allang voorbij. Tegenwoordig zien we betonnen vloeren, houten vloeren, vloerbedekkingen met zelf ontworpen designs, luchtzuiverende tapijten, milieuvriendelijke vloeren en vloerbedekking waarmee een betere geluidskwaliteit en akoestiek wordt verkregen.

Luidruchtige apparaten

Probeer om apparaten die veel geluid produceren zoals printers en servers bij elkaar te zitten in een afgesloten, goed geventileerde ruimte. Ook een koffiecorner zorgt voor een verbetering van de akoestiek.

Ook hier geldt wederom dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Een goede akoestiek op de werkvloer is in Nederland volgens de Arbowet verplicht en dat is niet voor niets. Goede akoestiek heeft een positieve invloed op werknemers, creëert een prettige werksfeer en zorgt voor verbeterde prestaties van uw werknemers. Kortom; reden genoeg om akoestiek op de werkvloer serieus te nemen.

Advies nodig over de akoestiek? Wij nemen graag contact met u op:

1 + 0 = ?