4 tips voor een productievere werkplek

De omgeving waarin mensen werken heeft een grote invloed op de prestaties op het werk. De inrichting van een kantoor kan effect hebben op de creativiteit, de productiviteit en het concentratievermogen van de werknemers. Een aantal kleine aanpassingen in de werkplek en het inrichtingsproces kunnen een wereld van verschil maken! Hieronder een viertal tips:

 1. Geef de werknemer controle over de werkomgeving
  Betrokkenheid van de werknemer bij het inrichtingsproces en het gevoel van controle is cruciaal voor het verhogen van de productiviteit. Het is belangrijk dat werknemers zelf keuzes kunnen maken en hun werkomgeving kunnen aanpassen naar hoe zij dat zelf willen. De werkgever moet de werknemer daarom ook betrekken bij het inrichtingsproces en het gevoel geven dat zij de controle hebben over hoe de werkomgeving er uit ziet. Uit onderzoek blijkt  namelijk dat de productiviteit van de gebruikers hoger is in situaties waarin zij controle hebben gehad over de omgeving.
 2. Kies voor ronde vergadertafels of barkrukken
  Face-to-face ontmoetingen zijn nodig omdat ze de verbinding met het bedrijf onder werknemers vergroot, conflicten oplost en omdat het belangrijk is voor innovatie. Uit onderzoek naar de ideale vergaderruimte blijkt dat je beter niet kunt vergaderen aan een vierkante tafel. Ronde tafels of tafels met barkrukken worden door de meeste werknemers als het prettigst ervaren.
 3. Zorg voor planten in het zicht van de medewerker
  De planten in de werkomgeving zorgen voor 3 tot 6 procent productiviteitswinst! Uit onderzoek blijkt dat het niet uitmaakt hoeveel planten er in een kantoorruimte staan, maar dat de planten wel in het gezichtsveld van de gebruiker staan.
 4. Creëer slimme werkplekken
  Bedrijven hebben behoefte aan een slimme werkomgeving, die zich aanpast aan de behoefte van verschillende werknemers. Bij een slimme omgeving moet je denken aan projecties, smart tables (waarvan de hoogste aangepast kan worden)en bureaus met trappers waaraan werknemers kunnen fietsen tijdens het werk. Al deze slimme elementen zorgen voor een werkomgeving waarin mensen meer controle hebben en waarbij de productiviteit van de werknemers zal toenemen.

Bron: fmm.nl

Advies nodig voor uw kantoor? Wij nemen graag contact met u op:

2 + 5 = ?